logo

vriezer Veilig?
 
  Voedsel bewaren doet de mens al jaren en het kan handig zijn voor bijvoorbeeld de koude wintermaanden, of de hete zomermaanden, of als je ziek bent en je kan niet weg.

Er zijn drie bekende manieren om het voedsel te bewaren; wecken, invriezen en drogen. Als je het over veilig voedsel bewaren hebt dan vallen de eerste twee af.

Wecken.
Vroeger was dit een zeer populair middel om het voedsel te bewaren. Menige oma's waren druk in de weer om voedsel te gaan wecken, want een koelkast was er toen nog niet.
Het grote gevaar was alleen als een weckpot 'lek' was, dan kon je het weg gooien. Nou gebeurde dat vroeger niet zo veel, maar tegenwoordig zijn die weckpotten niet zo goed meer en komt er steeds meer 'lekken' voor (ervaring). Dit is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook van al je werk en geld.

Invriezen.
Het invriezen is populair. Bakken en zakken verdwijnen in de vriezer voor straks als we geen zin hebben om te koken, of het weer te slecht is, of als we ziek zijn.
Er kleven alleen een paar nadelen aan invriezen die het toch minder aantrekkelijk maken. Bij invriezen is het vaak maar een paar maanden goed. Ik ken huishoudens die voedsel in de vriezer hebben liggen die ver boven de datum zitten, soms zelfs meer dan een jaar omdat ze het vergeten zijn en alsnog weg moeten gooien.
Ook speelt elektra een hele grote rol mee. Hoevaak hoor je niet over stroomuitval. Nou is eventjes een uitval niet erg, maar soms duurt het te lang en kan je het alsnog weggooien.

Drogen.
De meest veilige manier om voedsel te bewaren is drogen. Je hebt wel een aparte machine nodig (een voedseldroger) waar je het in kan drogen, maar daarna heb je niets meer nodig, dan behalve de potten dan.
Mocht de stroom uitvallen, dan blijft jou voedsel goed, want het heeft geen stroom nodig. En nog een groot voordeel is, is dat je het lang kan bewaren. Ook vlees kan je drogen (in Amerika zeer populair bij trekkers).
Trek in lekkere limonade? Pak een handje gedroogde vruchten (bijvoorbeeld aardbeien). Doe deze in een flesje water, zet het een nachtje in de koelkast en je hebt de lekkerste limonade.

 
 
0
home
home