logo

eetbaar Lekker eetbaar     . Berk

berkIets wat je misschien niet snel zou verwachten, maar ook een Berk kan je heerlijk te eten geven.
Deze boom is heel makkelijk te herkennen aan zijn welbekende witte stam en is bijna overal te vinden.

Het sap kan je drinken en je kan er lekkere wijn van maken, maar niet iedereen heeft een tuin met een berk en om het sap in een bos te tappen is vrijwel onmogelijk. Dus houden we ons daar even niet mee bezig.

Wat we wel kunnen verorberen zijn de knoppen en de bladeren. De bladeren pluk je van half maart tot ongeveer eind juni. Het lekkerst zijn de jonge bladeren. Om lang te kunnen genieten van dit lekkers, doe ik ze in de voedseldroger zodat ik het hele jaar hier van smikkelen.

Thee van berkenblad
Bij de natuurliefhebbers is thee van het blad misschien wel bekend. Ze hebben een rustgevende werking en hebben een zeer goede invloed op de blaas en nieren.
De smaak is lekker en aangenaam. Je kan het eventueel een beetje zoeter maken door er wat honing bij te doen.

Salades van berkenblad
In plaats van sla te kopen, gebruik nu eens berkenblad en is het lekkerste in het voorjaar. De blaadjes zijn eetbaar van maart tot juni. Heerlijk te combineren op de manier waarop je altijd je eigen salade maakt. Een salade van berkenblad en andere bomen zoals beukenbladeren zijn heerlijk in de salades.

Broodbeleg
De tere, hele jonge en nog doorschijnende blaadjes van berk smaken heel goed op de boterham, bijvoorbeeld met wat kaas.

end
 
terug
home