logo

eetbaar Lekker eetbaar     . Den

Nou niet gelijk naar je kerstboom grijpen en die verorberen, want dat is helemaal geen den, dat is een spar! Welke gek dat bedacht heeft.... Heeft zeker geen verstand van bomen.

denHerken de den
Er is een ezelsbruggetje hoe je een den kan herkennen;
Spar (jou kerstboom dus), S van solo - 1 naald op een knop
Den, D van duo - 2 naalden op een knop
Larix, L van legio - Veel naalden op een knop.

Wat kan je met de den maken.
Siroop
Laten we beginnen met siroop maken, dat doe ik heel vaak, alleen is het bij mij altijd zo op (!?).
In de siroop zit een hoog gehalte van vitamine C en is een goed middel tegen bronchiale hoest.

Je hebt nodig: Jonge lichtgroene dennenscheuten die nog niet volgroeid zijn, moet je ze halverwege mei plukken (geen volwassen naalden) en rietsuiker.
Neem een schone uitgekookte pot. Leg er een laagje suiker in en hierop een laag dennenscheuten. Bouw de laagjes op tot de pot vol is. Druk alles goed aan en eindig met een laag suiker. Sluit de pot en zet deze op een koele, donkere plaats.
Voeg na een paar dagen nog wat suiker toe, zodat de pot goed gevuld is. Na drie maanden zal de suiker een dikke kleverige siroop zijn geworden, doordrongen van de harsachtige geuren van de dennenscheuten.

Je kunt als je de siroop wilt gebruiken de scheuten verwijderen maar ze ook gewoon laten zitten, ze kunnen gewoon gebruikt worden. De siroop kan na 4 maanden gebruikt worden. Sluit de pot na gebruik steeds goed af! De dennensiroop is maximaal 1 jaar houdbaar. Dus ieder jaar opnieuw maken.
Gebruik van eigengemaakte dennensiroop: Neem 4 maal daags na de maaltijd een theelepel dennensiroop. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond en het ruikt ook nog eens heerlijk!

Thee
Je kan er ook thee van zetten die ook nog eens goed is tegen een blaasontsteking, koorts en hoest. Een kloddertje honing er bij en je hebt heerlijke thee.

dennenappelDennenappels
Dennenappels kan je het best vinden van september tot november.
De jongere dennenappels zijn gekookt eetbaar, maar persoonlijk vind ik dat niet zo lekker. De zaden uit de dennenappels zijn rauw lekker, maar als je ze even in de oven opwarmt zijn ze nog lekkerder.
Wel even opletten dat er niemand voor je is geweest die de zaden er uit gehaald heeft, zoals de eekhoorns, want die zijn er ook gek op.

Dennenzaden
In de dennenappels zitten zaadjes die je kan eten. Verzamel (dichte) dennenappels. Laat de dennenappels drogen in een bak en schudt deze bak dagelijks even op. Als de appels opengaan kan de pitjes er uit halen.
Lekker om zo te knabbelen, maar even in de oven, zijn ze nog veel lekkerder.

Jonge toppen
De nieuwe uitlopers, de dennentopjes die pluk je van maart tot ongeveer mei Van jonge dennentopjes kan een mooie gelei worden getrokken. Maar ook:

Dennentopjesazijn
750 ml rijstazijn, 5 peperkorrels, 6 gekneusde jeneverbessen en 200 gr dennentopjes.
Breng de azijn aan de kook met de kruiden en giet dit kruidenmengsel kokend heet over de dennentopjes. Laat dit mengsel een nacht staan. Doe dit even door een dunne zeef en dan in een schone fles. Lekker voor de sla.

Dennentopjesmosterd
100 gr dennentopjes, 2 eetlepels roggemeel, 55 gr mosterdpoeder, 150 ml witte wijnazijn, 20 gr honing, 1/2 tl zeezout.
Doe alle ingrediƫnten in een kom en mix dan met een mixer tot een niet al te fijne pasta. Doe vervolgens dit in goed afsluitbare potjes en laat het 1 week trekken op een koele plaats. Na het aanbreken is deze mosterd nog 3 maanden houdbaar in de koelkast.

Zelf dennenappellikeur maken
25 groene dennenappels, 1 ltr jenever of wodka, 120 gram bruine suiker.
Neem een grote weckpot of een andere goed afsluitbare pot en doe daar de nauwkeurig schoongemaakte dennenappels in. Overgiet deze met jenever of wodka. Voeg de suiker toe en laat de afgesloten pot 30 dagen op een schaduwrijke plaats staan. Schud de pot regelmatig. Verwijder na 30 dagen de dennenappels en filter het geheel door een kaasdoek.

end
 
terug
home