logo

eetbaar Lekker eetbaar     . Madeliefjes

Vroeger maakten we er kransjes van en deed je die op je hoofd. Toen wisten we nog niet dat je ze gewoon kon eten.
Hier nog zo'n leuke:
Zoals pa de liefjes ziet, zo ziet ma de liefjes niet!

Als de bloemen nog niet open zijn hebben de bladeren een nootachtige smaak en de kopjes leg je in de azijn en kan je ze gebruiken als kappertjes (wat ook bloemknopjes zijn) in bijvoorbeeld in de
salade doen.

madeliefRecepten:

Madeliefkappertjes op azijn
een schone pot met deksel
0,5 ltr wittewijnazijn
2 sjalotten, gesnipperd
1 tn knoflook, geperst
1 el peperkorrels, gekneusd
2 handenvol gesloten madeliefknopjes, pluk ze vroeg in de ochtend.
Maak een pot met deksel heel goed schoon. Verwarm dan de azijn (niet laten koken). Voeg de sjalotten, knoflook en peperkorrels toe aan de azijn en laat circa 10 minuten in de warme azijn trekken. Zeef het dan en laat de azijn afkoelen. Voeg de madeliefjes toe en laat ze een paar weken in een gesloten pot staan. Klaar zijn je madeliefkappertjes!

Versuikerde madeliefjes
versgeplukte madeliefjes
kristalsuiker (geen poedersuiker: daar is een klein beetje zetmeel aan toegevoegd, en dat geeft een dof resultaat)
wit van een ei
Klop eiwit een beetje los met een vork (het hoeft niet schuimig te worden), en penseel de bloemetjes daarmee voorzichtig in. Bestrooi de bloemen vervolgens met zeer fijne kristalsuiker.
Verwarm de oven voor op 50 graden (een hete-luchtoven geeft vaak het beste resultaat), en leg de bloempjes op bakpapier op het ovenrooster. Laat de bloemen, met de ovendeur op een kier, volledig drogen. Bewaar de bloemetjes liefst niet te lang, het eiwit/suikerlaagje slorpt immers snel terug de omgevingsvochtigheid op. Dus: steeds in luchtdichte dozen, stopflessen…

Madeliefjessiroop
250 gram madeliefjes (alleen de bloemen)
1/2 citroen in schijfjes
40 gram poedersuiker
3-4 koppen kokend water
Giet het kokende water over de madeliefjes. Voeg de schijfjes citroen toe. Zet het afgedekt weg en laat het ongeveer een dag trekken. Zeef de vloeistof de volgende dag door kaasdoek en vang het vocht op in een pan. Voeg de suiker toe en laat dit inkoken tot je een mooie siroop hebt. Giet het over in flessen die je goed kunt afsluiten, maar sluit niet direct af, anders kan de fles knallen terwijl de siroop afkoelt. Je kunt de siroop bijvoorbeeld toevoegen aan thee als je verkouden bent.

Madeliefjessoep
2 handen vol madeliefjes
1 ltr kippenfond
30 gr boter
versgemalen zwarte peper
zout naar smaak
Van madeliefjes kun je een heerlijke kruidige soep maken die in de verte op kervelsoep lijkt. Je moet er wel even voor plukken want je hebt er een paar honderd frisse bloemetjes voor nodig.
Was de madeliefjes en laat ze goed uitlekken. Bewaar wat madeliefjes voor de garnering. Doe de rest in de blender en hak ze (kort) fijn. Bak de madelieven in de boter even aan en laat ze even stomen. (Laat ze niet verkleuren). Giet hier warme fond bij en laat dit tien minuten pruttelen. Maak op smaak met peper en zout en serveer met brood.

end
 
terug
home