logo

eetbaar Lekker eetbaar     . Paardenbloem

Als hij in jou tuin komt, dan ruk je hem het liefst uit de grond om hem vervolgens in de groene kliko te donderen! Maar wist je dat je de paardenbloem van top tot teen kan eten?

De blaadjes van de paardenbloem, ook wel molsla genoemd zitten barstens vol met pitamientjes en andere gezonde beestjes.
De smaak is een beetje bitter, maar dat maak je zo weer goed door het blad bijvoorbeeld in de salade te mikken. In de soep is het trouwens ook lekker, want ik doe het ook vaak in de groentesoep.
bloemOok de bloemen kan je lekker verorberen en staat ook nog eens fleurig in de salade. De bloem kan je trouwens rauw of gefrituurd eten en smaakt gefrituurd zoet en is een beetje knapperig.
Zelfs de wortel kan je nog eten gedroogd en/of geroosterd.
En helemaal lekker is dat je de bloem ook in je thee kan doen... is ook nog eens goed voor je gal en lever.
Wist je trouwens dat paardenbloemen ook medicinaal worden gebruikt? Het helpt bijvoorbeeld de spijsvertering voor mensen die een paar kilootjes kwijt willen, kan helpen.

De bloemen zelf smaken licht zoet. Als je een boswandeling maakt en een beetje trek hebt, dan weet je waar je eten staat! Het jonge blad smaakt een beetje naar rauwe andijvie of rauwe witlof. De
wortels smaken wat bitter, maar als je ze droogt, dan worden ze hard en als je daar lekker op gaat knabbelen smaakt het een beetje naar zoethout.

Wat is er nou leuker dan lekker op je knietjes je het schompes te plukken aan de paardenbloemen. Heb je een voedseldroger, dan kan je ze heel lang bewaren, zowel de bloem, blad en wortel.
De bloemen en het blad kan je drogen op 52 graden in 6 uur tijd.
Het witte sap dat uit het blad en bloemstengels komt, waarvan men eerder altijd zei dat het giftig is, is de werkzame stof, die ook in sla, andijvie en witlof zit.

Ohw ja pas wel op waar je het plukt. Niet langs de kant van de weg, niet echt gezond met die uitlaatgassen en zeker op plaatsen waar honden van zich afzeiken.

Recepten:

Heerlijke gezonde paardenbloemensiroop
6 grote handen met paardenbloemen
1 liter water
1 kg suiker
1/2 citroen
Was de paardenbloemen af, zodat kleine beestjes er nog af gaan, doe deze dan samen met het water, suiker en in stuken gesneden citroen (met schil) in een pan en kook het, kook het een paar minuten door en zet dan het vuur uit, laat het 24 uur lang trekken en zeef het dan, en klaar is je lekkere siroop.

Paardenbloemenhoning
Het recept van paardenbloemenhoning hetzelfde als van de siroop, je moet alleen na het intrekken het nog koken met geleisuiker totdat het de juiste dikte vindt, dan in een potje laten afkoelen.

Paardenbloemen thee
Een handjevol versgeplukte paardenbloemen en blaadjes
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee!
Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!

Paardenbloemjam
Hamster lekker veel paardenbloemen en knip de gele kop van de bloem tot je ongeveer 150 gram aan bloemknoppen hebt, als er iets groen aanzit is dat niet erg. Doe de bloemblaadjes in de pan met liter water, breng dat aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur uit en laat je het een nacht trekken. Giet het water met de bloemen de volgende dag door een zeef, voeg hieraan het sap toe van een halve citroen en één kilo suiker. Breng dit weer aan de kook en laat het daarna heel zacht inkoken. Dit duurt best lang – ruim twee uur – en ga door tot je ongeveer een liter hebt. Regelmatig roeren ander brand alles aan! Doe de jam in potjes.

Zo zie je maar... gratis eten en drinken.

end
 
terug
home