500 gr gram bloemige aardappelen
300 gr bladerdeeg
1/2 bosje peterselie of bieslook
2 sjalotjes
pezo
1 ei
150 ml slagroom |
Dit recept kreeg ik van iemand en ik moet zeggen dat ik het zalig vond. Een lekkere frisse salade er bij en smullen maar! En nog leuker... het is een zeer eenvoudig recept
Schil de aardappelen, was ze, droog ze en snijd ze in schijfjes van 1/2 cm dik. Doe ze in een kom.
Snijd de bieslook en de sjalotjes fijn. Meng het goed door de aardappelschijfes. Voeg zout en peper toe.
Maak van het bladerdeeg twee cirkels van ongeveer 18 en 20 cm.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een bakplaat in of gebruik bakpapier, leg de kleinste bladerdeeglap erop en schik hierop de aardappelschijfjes, zo dat er rondom een rand van 2 cm onbedekt blijft.
Klop het ei los en bestrijk hiermee de vrijgekomen rand. Leg de grotere deeglap over het geheel heen en duw de randen goed op elkaar; zodat de taart hermetisch gesloten is. Eventueel teveel aan bladerdeeg weghalen. Bestrijk de hele buitenkant met losgeklopt ei en bak de aardappeltaart in ca. 40 minuten gaar.
Laat intussen de slagroom op kamertemperatuur komen. Doe de oven uit. Haal de taart uit de oven en snijd met een scherp mes een kleine cirkel deeg los aan de bovenkant. Til het kapje deeg op en giet langzaam de room in de opening.
Door de taart naar verschillende kanten schuin te houden, zal de room zich beter verdelen. Leg het deegdekseltje weer terug en zet de aardappeltaart nog minstens een kwartier terug in de afkoelende oven. Lauwwarm serveren. |