logo

snelkookpan Snelkookpan     . Stoofschotel met rode wijn

tijd 50 min

150 g gerookt, doorregen spek

1 grote ui

5 tn knoflook

2 takjes rozemarijn

10 takjes tijm

1 zakje pitloze gedroogde pruimen

ontpitte groene en zwarte olijven, van beide een handjevol

400 gr mager rundvlees

400 gr mager lamsvlees

6 el olie

1 zakje krenten

500 ml rode wijn (Côtes du Ventoux of Côtes du Rhône)

1 el groene peperkorrels

zout

250 ml slagroom

 

Ik had recept van een kennis gekregen met de vraag of ik dit eens wilde testen, zelf vond ze het lekker. Dus ging ik er ook eens mee aan de slag.
Wat mij natuurlijk verbaaste was de zeer korte tijd om het te koken, maar ja daarvoor is ook een snelkookpan.
Toen alles klaar was en ik het ging proeven vond ik het wel lekker, heel lekker zelfs.
Maar toen ging ik dit ook eens in de slowcooker maken en dan duurt het 6 uur en heel eerlijk gezegd vond ik het van de slowcooker toch een stukje lekkerder. Ik had meer het idee dat alle ingrediënten bij elkaar ingetrokken waren, wat natuurlijk veel lekkerder is.
Maar wil je het snel maken, dan is de snelkookpan zeker niet mis.

Snijd het spek in blokjes. Pel en snipper de ui en het knoflook. Spoel de rozemarijn en tijm af, schud ze droog en ris de blaadjes van de takjes. Snijd de pruimen en olijven in kleine stukjes.
Dep het vlees droog en verwijder eventuele zenen. Snijd of knip het vlees in stukjes. Verhit de olie in de snelkookpan en braad het vlees daarin in gedeelten rondom aan. Haal het vlees uit de pan. Bak al roerend de spekblokjes uit in het braadvet. Voeg de uisnippers toe en fruit ze glazig.

Doe het aangebraden vlees, de olijven, pruimen, krenten, het knoflook en de kruiden in de pan. Blus het geheel af met de rode wijn.
Sluit het deksel en ventiel en laat de pan op hoog vuur volledig op druk komen. Verlaag het vuur naar middelhoog en stoof het vlees 30 minuten. Ontlucht de pan in één keer.
Draai het vuur helemaal laag en haal het deksel van de pan. Breng het stoofvlees met de peperkorrels en zout op smaak. Roer de slagroom door het gerecht en leg het deksel weer op de pan, maar sluit het niet. Laat de stoofschotel ca. 20 minuten sudderen.

Geef er bijvoorbeeld een andijviesalade en stokbrood of saffraanrijst bij.

end
 
home
home