logo

snelkookpan Snelkookpan - Tips en trucs     . Voor en nadelen

Er wordt vaak dingen gezegd en geschreven over de snelkookpan die mij alleen maar nieuwsgieriger maakt en juist een ga kopen. Soms zie ik bij de reviews dingen staan waar ik ernstig mijn twijfels over heb. Een voorbeeld dat iemand zat te klagen over een philips blender dat die kan zo zwaar weegt. Ja gek he?! Het is een glazen kan waar je ook in kan koken!

Ontploffen
boemOok bij de snelkookpan zie ik wel eens reviews staan waarvan ik wel eens denk van gossie verveel je je of wil je alleen gewoon even dom zitten zeiken!
Ik las laatst een stuk over dat deze pannen levensgevaarlijk zijn, want ze kunnen ontploffen door de hoge druk.
Ik heb hier om gelachen, want dat kan niet. Deze pannen zijn zo goed beveiligd, ik denk dat diegene er mee heeft zitten kloten en dat moet je zeker niet doen.
Als die dingen zo gevaarlijk zijn, dan zijn ze allang verboden geworden en wagen top merken zoals Tefal en BK zich er niet aan.

Voordelen
Er zitten veel, heel veel voordelen aan een snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd.

Kooktijden
Laten we beginnen met de kooktijden. Deze worden een flink stuk korter. Hoeveel korter is niet echt te zeggen, dat hangt af van de pan die je koopt. Sommige pannen hebben ook een snelstand.
Iets waar je 4 uur over doet, doe je nu bijvoorbeeld nog maar een uurtje over. Stoofvlees is daar een goed voorbeeld van. Sommige dingen is het meer dan de helft. Aardappelen is normaal 20 minuten en in deze pan nog maar 8 a 9 minuten.
Neem nou eens als voorbeeld stoofperen. Hier doe je normaal 1,5 a 2 uur over... met de snelkoker maar 30 minuten.

Energieverbruik
Een hot item is het energieverbruik. Doordat de kooktijd veel korter is, bespaart dat ook weer op de energiekosten. Zodra de pan eenmaal op druk is, zet je de warmtebron laag, dan gaat ook de kooktijd in. Dus als je de pan een tijdje gebruikt, dan heeft deze zichzelf terug verdiend.

Nadelen
Natuurlijk zitten er ook nadelen vast aan een snelkookpan.

Zien
Als je jou ingrediƫnten er in hebt gedaan en je sluit de pan dan is het over een uit, want je kan niet zien wat daar binnen gebeurd. Dat kan wel eens handig zijn bij sommige recepten. Een kijk venster zou een goede optie zijn.

Kooktijd
Aardappelen kook je normaal 20 minuten en groentes vaak 5 a 10 minuten. Dit is wat lastiger in een snelkookpan.

end
 
home
home