Bouillon (basis) | |
Nodig: | Beschrijving |
800 gr runderschenkelschijven 1 prei 1 wortel 1 stengel bleekselderij 1 laurierblad 1 takje tijm 1 ui gepeld, bestoken met twee kruidnagels 1 tomaat 2 1/2 ltr water 1 el fijngehakte peterselie zout 10 peperkorrels |
Ik weet dat het makkelijker is om een bouillonblokje te nemen, maar je krijgt dan wel een flinke overdosis zout, want in een bouillonblokje zit heel veel (veel te veel) zout. Maak een bundel van prei, wortel, bleekselderij, laurierblad en tijm. Gewoon met een stukkie touw eromheen. Prik in de ui de kruidnagels. Doe een klontje boter in de soeppan. Bak er de schijven schenkel in aan. Leg de groenten erbij die je net bij elkaar gebonden had. De ui erbij, tomaat, de peperkorrels en het zout. Laat het aan de kook komen. Haal met een schuimspaan het schuim er af. Vervolgens op een laag vuurtje 3 uur laten trekken. Het liefst steeds tegen de kook aan. Dan haal je het vlees, Groentes en botten er uit. Het geheel nog even door een schone keukendoek overgieten en je heb een heldere bouillon. |