2 sneeen witbrood zonder korst
1 ltr kippen-kalfs of runderbouillon
60 gr boter
375 gr champignons
1 tn knoflook
2 el fijngehakte peterselie
nootmuskaat of foelie
125 ml room |
Week de sneeen brood in een beetje bouillon.
Smelt de boter in een pan en doe er de fijngehakte champignons bij en laat ze zacht worden.
Voeg, zodra het vocht vrijkomt, de fijngehakte knoflook, 1 fijngehakte eetlepel peterselie, een beetje zout, peper en gemalen nootmuskaat of foelie toe en stoof de champignons nog enkele minuten.
Knijp het brood uit en doe het bij de champignons. Roer totdat alles goed gemengd is.
Giet de bouillon erbij en laat de soep nog ongeveer 15 minuten pruttelen of totdat de champignons heel zacht zijn.
Pureer de soep. Even met een staafmixer, maar maak er geen puree van.
Je krijgt niet de gebruikelijke dikke, gladde champignonsoep, maar eerder een vloeistof met de dikte van room, waarin minuscule stukjes champignon drijven.
Doe de room in een pannetje en breng die langzaam aan de kook.
Voeg nu de kokende room aan de soep toe en daarna nog 1 eetlepel peterselie (ditmaal werkelijk heel fijn gehakt).
NB Ik gebruik brood in plaats van bloem die voor de lichte binding zorgt. De soep smaakt dan bijzonder fijn. |