Zabaglione (gekoelde) | |
Nodig: | Beschrijving |
6 eidooiers 80 gr fijne kristalsuiker 185 ml marsalawijn lange vingers (koek) rasp van 1 citroen 1/2 tl vanille-essence 185 ml slagroom, |
Zabaglione is een heerlijke romige eiercreme en is een van oorsprong middeleeuws Italiaans toetje op basis van geklopte eierdooiers, suiker en marsalawijn. De ingredienten worden au bain-marie stijfgeklopt. De Fransen noemen het sabayon. Toen ik dit maakte, wist ik dat je het warm naar binnen hoort te werken, maar toch... zo eigenwijs ik ben... vind ik het afgekoelt lekkerder en lekker fris van smaak. Je kan er eventueel ook fruit bij doen, zoals bramen perzikken enz. Ik zal eerlijk zijn... ik deed er lekker roomijs (zelfgemaakte) en bessen bij. Zet een vuurvaste kom op een pan met zacht kokend water (au bain marie) en klop hierin de eidooiers, suiker, marsala en vanille-essence door elkaar. Doe dit ongeveer 5-6 minuten of totdat het mengsel licht en schuimig is. Haal van het vuur en laat afkoelen. Meng de luchtig geklopte slagroom erdoorheen en giet de zabaglione in 4 glazen of een schaal. Laat ten minste 2 uur goed koud worden. Doe er nu de citroenrasp op en eet het met lange vingers Bij dit recept kun je het fornuis geen seconde verlaten, anders krijg je roerei in plaats van zabaglione! |