In de loop der jaren zijn er heel veel soorten machines op de markt gekomen om yoghurt te maken.
De ene fabrikant schreeuwt nog harder dan de ander dat ze de beste zijn, maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Ze verwarmen de inhoud zo'n 35 a 40 graden, want dat vinden de beestjes heerlijk die jou yoghurt maken.
De ene kan meer dan de ander. Ingredienten er in doen, aanzetten en wachten, dat is alles.
Kleine potjes
Wat wel kan uitmaken is het verschil tussen gewoon een liter maken in een grote beker of in kleine potjes.
Dit laatste heeft twee grote voordelen. De potjes kan je makkelijker meenemen naar bijvoorbeeld je werk. En in de potjes kan je ook verschillende smaakjes maken, makkelijk als je gaat bbq-en of gourmetten. Dan kan je allerlei verschillende sausjes maken.
Met de potjes kan je ook 'pret' yoghurt maken zoals ik wel eens doe als ik een melige stemming heb door er allerlei verschillende (natuurlijke) kleurtjes er in te doen. Vandaag de blauwe yoghurt en morgen weer de paarse!
En als je de potjes niet te vol doet, kan je er ook gelijk ijsjes mee maken.
Pot
Je hebt ook nog yoghurtmakers die 1 pot hebben van een liter. Deze kunnen handig zijn als je bijvoorbeeld ijstaarten gaat maken van de yoghurt of als je hangop wilt maken. Ook handig als je smoothies wilt gaan maken wat lekker is in de hete zomermaanden.
Andere machines
Je kan ook yoghurt maken in de slowcooker, maar daar moet je wel even goed je koppie er bij houden, want je moet nogal wat handelingen verrichten.
Heb je een droogkast dan kan je een aantal liters tegelijk maken door de lades er uit te halen. Heel erg handig als het een paar dagen heet gaat worden en jij lekkere gezonde drankjes wil met yoghurt, of als je visite krijgt die jij eens wilt verrassen met lekker drinken. Ik heb 5 liter yoghurt gemaakt hierin en dat was echt heel zalig!
De oven is een echte afrader, of je je moet heel veel geld hebben, want 10 uur lang je oven aanzetten kost je een vermogen! En daarbij komt ook dat de meeste ovens niet eens op die lage temperatuur kunnen.
Ik heb ze ook gezien die met een thermoskan in de weer gingen, maar als de yoghurt een beetje dik is probeer het dan maar eens er uit te halen.
Multicooker
Je hebt ook nog multicookers die een speciale yoghurt-stand hebben. Hiermee kan je ineens heel veel yoghurt maken door het gewoon in de binnenpan te gooien, maar je kan er ook potjes in zetten (vergeet dan het water niet).
Deze heeft tegenwoordig mijn voorkeur, want het is de nodige dingen er in gooien, roeren, deksel er op, instellen en hij doet de rest voor je en hij roept je ook nog eens als hij klaar is. |