logo

sous-vde Woordenboek - A
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 

Aanbraden / Reveneren
Vlees, vis of plantaardige voedingsmiddelen in hete olie of vet braden zodat de porien meteen sluiten.

Aankleuren
Vlees, vis of groenten in zeer warme vetstof laten kleuren, buitenste poriën dichtschroeien.

Aanlengen
Het toevoegen van extra vocht (water, melk of wijn)

Aanmaken
Een papje maken van aardappelzetmeel of bloem met water of kookvocht.

Aanvullen / Aanlengen
Hete vloeistof (bouillon, fond of water) aan het gerecht toevoegen. Deze vloeistof dient om er het gerecht in te laten koken. (Het kookvocht).

Aanzetten
Vlees of andere ingrediënten in weinig boter of olie laten kleuren.
• In de bakkerij:
Het afwerken van de zijkanten van gebak met b.v. amandelschaafsel of noga.

Aanzweten
In olie of boter aanbakken van bijv. ui zonder dat deze kleur krijgt.

Abaisse
Uitgerolde lap deeg

Abaisser
Een stuk vlees (of deeg) uitrollen tot de gewenste dikte

Abatis
Bruikbaar slachtafval van vlees, wild of gevogelte.

A blanc koken/Blindbakken
Taartjes of deegjasjes zonder vulling bakken zodat ze een stevige rand krijgen. Het deeg wordt daarbij dikwijls bekleed met bakpapier en gevuld met gedroogde peulvruchten. De bodem blijft dan mooi vlak en de rand zakt niet naar beneden. De peulvruchten kunnen steeds opnieuw voor het blindbakken worden gebruikt.

Abrikoteren
Abrikozenjam, ingekookt en gezeefd, gebruiken om er fruittaarten of desserts mee te bestrijken. Het gerecht gaat hierdoor glanzen en de smaak zal verbeteren.

Aceto balsamico
Een wijnazijn die minimaal 12 jaar op houten vaten heeft gerijpt. Hij is afkomstig uit Modena (Italie).

Afblussen
Met behulp van een vloeistof (water, azijn, wijn, bouillon, fond, enz.) een saus maken door het aanbaksel los te maken dat achterblijft in een pan na het braden, bakken of fruiten.

Afgieten
Na het koken het water door de pan schuin te houden weg laten lopen. Afgieten wordt meestal gebruikt na het koken van aardappelen of groenten. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat de groenten niet in de gootsteen vallen, en ook dat de hete stoom niet tegen het gezicht of de handen aankomt. Dit lukt door een deksel met een kleine kier op de pan te zetten.

Afkloppen
1. Crème of saus au bain-marie met garde roeren tot deze warm is.
2. Gistdeeg kneden tot er geen luchtbelletjes meer inzitten.

Afmaken / Monteren
Saus onder toevoeging van verse boter en/of room met een garde luchtig kloppen.

Afschroeien
Afbranden van resterende veertjes, dons of penneschachtresten na het plukken van gevogelte.

Afschuimen
Verwijderen van eiwitschuim of naar de oppervlakte komende vet dat ontstaat nadat bouillons, soepen of sauzen de eerste keer opkookten. Dit wordt gedaan met een schuimspaan.

Afslappen
Op juiste dikte brengen.

Afsmaken
Het met extra kruiden, zout of andere toevoegingen op smaak brengen van het voedsel aan het eind van het bereidingsproces.

Agar-Agar
gelatine

Aiguilette
Lange, smalle reepjes vlees, gevogelte of wild. Gebruikt als garnituur.

Aioli
Mayonaise met knoflook.

A l’Anglaise
Voor groenten: in water gekookt en geserveerd met gesmolten boter en gehakte peterselie. Voor vlees en gevogelte: in blanke fond gepocheerd.

A Ia
Voluit gesproken: a la mode de ... Dit betekent: Bereid op de wijze van ...

A la ficelle
Aan een touw gaar koken. Vlees wordt met een touw verbonden aan een voorwerp dat boven de kokende groente- of vleesbouillon ligt. Zeer voorzichtige kookwijze.

A la Grecque
Aan het gerecht is een tomatendressing toegevoegd. Meestal bij een gerecht van gekookte groenten, die als salade wordt geserveerd. De tomatendressing bestaat uit tomaten, verse kruiden, citroensap en olijfolie.

A la minute
Op het allerlaatste moment.

Al dente
Het net gaar (bijtgaar) koken van pastagerechten.
Beetgaar (ook bijtgaar) is zodanig hebben gekookt van bijv. groenten, dat deze net gaar zijn. Dat wil zeggen dat ze een textuur bezitten die bij het erin bijten nog steeds duidelijk valt waar te nemen, nog enige weerstand heeft.

Alfalfa
Hele kleine spruitseltjes (net ontkiemd luzernezaad) met uitlopertjes. Ze hebben een speciale smaak, en zijn zeer smakelijk in salades en heel gezond!

 
sous-vide
 
home
home