logo

boeken   Culinair woordenboek

A B C D
E F G H
I .J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
Y Z
  Labu Kuning
laboe koening de Indonesische naam voor pompoen.

Laksa
zie So-oen.

Lame
Schijfjes, plakjes truffel.

Lamsoren (groenten)
Lamsoor, ook wel bekend als zeeaster of zulte, is een zogenaamde zeegroente. Het is een bladgroente met lange smalle groene bladeren. De jonge, vlezige blaadjes worden voor consumptie gebruikt. Het smaakt ietwat ziltig, die zijn bijzondere aroma behoudt als de blaadjes kort worden bereidt: koken, braiseren of bakken.
Lamsoren worden voornamelijk in Zeeland in gespecialiseerde bedrijven op zilte kustgronden gekweekt en soms ook in het wild geoogst. In het voorjaar en het begin van de zomer zijn ze nog lekker mals, omdat ze dan nog jong zijn.

Laos
onmisbaar kruid in de Indonesische keuken. Laos komt uit de gemberfamilie en heeft een heel eigen sterkte smaak. Wordt in de meeste gerechten uit de Indonesische keuken gebruikt. Laos is vers te krijgen en kan makkelijk worden ingevroren. Van te voren in stukjes snijden.

Larderen
Een mager stuk vlees, bijvoorbeeld rosbief, doorrijgen met dunne reepjes spekvet. Bij het vervolgens braden van het vlees smelt het vet van binnenuit en wordt het resultaat malser.

Lardons
Reepjes spek om te larderen, ook wel blokje spek om uit te smelten.

Lauw - warm
Handwarm, een temperatuur van 37C, meestal gebruikt met betrekking tot een vloeistof.

Liaison
Een bindmiddel in de keuken, een mengsel van eierdooiers en room of melk dat gebruikt kan worden voor het binden van soepen en sauzen en als vulling voor hartige en sommige zoete taarten.

Liëren
Binden

Limoenblaadjes
Limoenblad is het donkergroene blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes ruiken en smaken naar frisse limoen. Je stooft de blaadjes mee in curry’s en soepen als smaakmaker en eet ze daarna niet mee op. Verse blaadjes zijn het lekkerst. Je kan de blaadjes ook invriezen, maar eenmaal ontdooid verliezen ze snel hun aroma.

Lobbig
Stadium van een puddingmengsel, waarop het mengsel niet meer vloeit, maar nog niet stijf is. Het moment om het mengsel in de definitieve vorm over te brengen om het daarna, zonder roeren, verder te laten opstijven.

Lombok
Spaanse peper, wordt in vele gerechten gebruikt en is de basis van sambal.

Lontong
lontong wordt in kant en klare zakjes verkocht. Het is een kleine hoeveelheid rijst die tijdens het koken geheel uitzet en uiteindelijk een blok rijst wordt. Na afkoelen wordt dit blok in stukjes gesneden en
gegeten als basis bij o.a. gerechten als gado-gado, petjel en sajur of gulai (guleh).

Lossen
Uit de vorm doen.

Luau
Hawaïaanse manier van stoven door een groot gat in de grond te graven daar allerlei voedingsmiddelen in te stoppen samen met hete stenen en dan af te dekken.

Lustrer
Doen glanzen door middel van een laagje gelei.

Lyonnaise (à la)
Gerecht met in boter gebakken uien

boeken
 
home
home