logo

boeken   Culinair woordenboek

A B C D
E F G H
I .J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
Y Z
  Omhullen
Door bierbeslag halen.

Ontbaarden
Verwijderen van de baard bij oesters en mosselen

Ontgraten
Het verwijderen van de hoofdgraat uit rauwe vis

Ontschubben
Vissen van hun schubben ontdoen door tegen de looprichting van de schubben met de rug van een mes of een schubbenmes te werken.

Ontvetten / Degraisseren
Met een schuimspaan verwijderen van overtollig vet op soepen, sauzen, bouillons en fonds. De vetlaag van een stuk vlees verwijderen.

Ontzilten
Het minder zout maken van ingrediënten (bijvoorbeeld ansjovis) door ze een paar uur in de melk te leggen.

Ontzuren
Het woord zegt het al: ontzuren is de zure smaak eruit halen. Tomatenpuree is zo uit het blikje een beetje zuur. Als je het bakt ontzuur je het en gaat het wat zoeter smaken.

Opbinden
Gevulde vleesgerechten of gevogelte met een touwtje vastbinden om te vermijden dat ze bij het gaar worden uiteenvallen.

Opspuiten
Het in een bepaalde vorm aanbrengen van een pureeachtige massa met behulp van een spuitzak.

Ossobucco
Italiaans gerecht waarbij kalfsschenkel wordt gesmoord in witte wijn met tomaat en ui.

boeken
 
home
home